Składniki:
Ciasto: 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao, 1/3 szkl. oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Masa: 3/4 litra śmietany 32%, 2 cukry waniliowe, 2 usztywniacze do śmietany.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając, dodać powoli żółtka.Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć delikatnie z ubitą masą z jajek, mieszając łyżką. Wlać powoli olej i zamieszać.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175-180° przez ok. 30-35 min. Masa: Śmietanę wlać do miski, wsypać cukier waniliowy, usztywniacz i miksować do uzyskania bitej śmietany. Uwaga! Śmietany nie należy miksować zbyt długo, ponieważ może się zwarzyć! Wystudzony placek przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną, zostawić trochę na wierzch. Wierzch wysmarować śmietaną, a następnie dla dekoracji zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | agnes |