Składniki:
1 puszka 1 kg kremu kasztanowego, 8 kasztanów lukrowanych, 200 g masła, 5 jajek, 300 g cukru pudru, szklanka wody, 1 litr śmietany.
Jak przyrządzić?
Podgrzać krem kasztanowy w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Dodać masło, mieszając od czasu do czasu. Po 20 min gotowania zdjąć z ognia, dodawać wcześniej ubite żółtka jajek. Następnie dodać i delikatnie wymieszać ubite białka. Wyłożyć formę na ciasto papierem aluminiowym, posmarować masłem i wlać przygotowaną masę. Przykryć papierem aluminiowym i wstawić do piekarnika do kąpieli wodnej na temperaturę 200 st. C. Piec 1 godz. Ostudzić w zamrażarce. Przygotować polewę karmelową. Gdy tylko cukier zacznie przybierać kolor brązowy, wlewać śmietanę, mieszając, gotować na bardzo wolnym ogniu około 30 min. Wyciągnąć ciasto z foremki, podawać kawałki ciasta z sosem karmelowym i udekorowane lukrowanym kasztanem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | marron |