Składniki:
200 g kremu kasztanowego waniliowego, 100 g cukru pudru, 2 jajka, szklanka mleka, 1 puszka owoców w syropie (na przykład brzoskwinie, gruszki, morele). Ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, 25 g cukru, szklanka wody, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wymieszać mąkę z masłem, odrobiną soli, cukrem i zimną wodą. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć brytfankę ciastem.W miseczce wymieszać całe jajka z cukrem i mlekiem. Ubijać aż do otrzymania konsystencji musu, do którego trzeba dodać krem kasztanowy. Przelać mieszankę na ciasto i zapiekać przez 30 min w temp. 180-200 st. C. Po ostudzeniu ciasta polać je syropem z owoców, a następnie przystroić je owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | marron |