Składniki:
Pierś kurczaka, ziemniaki, zioła suszone rożne, papryka suszona, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki podobnej wielkości. Gotujemy chwilę w osolonej wodzie, żeby trochę zmiękły, ale się nie rozgotowały! Odcedzamy. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ziemniaki, posypujemy je ziołami, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Podsmażamy, aż się zrumienią. W międzyczasie pierś kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, delikatnie nacinamy mięso, posypujemy solą, pieprzem, papryką. Zrumienione ziemniaki wykładamy na papierowy ręcznik, na pozostały ze smażenia ziemniaków olej kładziemy pierś kurczaka. To, co zostanie na patelni, ładnie przyklei się do kurczaka i zrobi się taka fajna panierka.
Jak podawać?
Z surówką lub tylko z keczupem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | netii |