Składniki:
6 łyżek masła, 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 2 łyżki kakao, 4 jajka, sól, 250 g śmietany kremówki, 1/2 szklanki cukru, 1 torebka Śmietan-fiksu.
Jak przyrządzić?
W rondelku zagotować wodę z masłem. Wsypać do niego od razu całą mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli. Łyżką szybko utrzeć gładkie, lśniące ciasto odstające od dna i ścianek naczynia. Ciasto zdjąć z ognia, odczekać minutę i wrzucać do niego kolejno jajka, energicznie mieszając albo miksując. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza. Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość ok. 5 cm. Blachę z ptysiami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec je około 25 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wyjęciu ciastek przestudzić je, przekrawać bardzo ostrym nożem i napełniać bitą śmietaną (śmietaną ubitą z cukrem i Śmietan-fiksem). Natychmiast podawać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 25 |
Kaloryczność | 240 kcal |
Autor | Basia |