Składniki:
3 duże paczki herbatników (Leibniz), krem karpatkowy, 2 op. śnieżki, 2 op. Ramy Cremefine do ubijania, 1 galaretka cytrynowa, puszka mleka skondensowanego słodzonego, czekolada mleczna. Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka wody.
Jak przyrządzić?
Gotować mleko w puszce ok. 1,5 godz., wystudzić. Rozpuścić galaretkę w jednej szklance wody. Upiec biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy już się dobrze ubije, dodać żółtka razem z proszkiem do pieczenia, dodać przesianą mąkę i na koniec oliwę z wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok. 30 minut na papierze do pieczenia. Przygotować masę karpatkową wg przepisu na opakowaniu. 1,5 butelki śmietany ubić z dwiema śnieżkami, na koniec dodać zastygniętą galaretkę i razem ubić. Kiedy już biszkopt wystygnie i zdejmiemy papier, posmarować karmelem, na to ułożyć warstwę herbatników, następnie masę karpatkową i następną warstwę herbatników, ubitą śmietanę i wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | coolerca |