Składniki:
2 piersi kurczaka, torebka ryżu (ja wybieram parboiled), pół torebki zielonej fasolki szparagowej, 2 łyżki masła, vegeta.
Jak przyrządzić?
Piersi kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na maśle, aż zrobią się złote. Dosypujemy vegety, tak by nie przesolić (według gustu). Ryż gotujemy 18 minut w dużej ilości wody, by był sypki i nierozgotowany. Fasolkę gotujemy 10-15 minut w osobnym garnku, aż będzie miękka. Solimy. Po odcedzeniu fasolki i ryżu dorzucamy je na patelnię - kolejno ryż i po 5 minutach fasolkę. Mieszamy. Podsmażamy tak około 5 minut. Podajemy na talerzu z widelcem lub pałeczkami ;) Smacznego!
Jak podawać?
Na talerzu z widelcem lub pałeczkami.
Uwagi:
Potrawę tę wymyśliłam dla mojego niejadka, który bardzo nie lubi ryżu. Ponieważ ryż przechodzi delikatnym zapachem masła i fasolki, nie czuć go w potrawie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 duże |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Aleksandra(Tr) |