Składniki:
Makaron długi (najlepiej gruby), 0,5 kg mięsa mielonego, 4 średnie marchewki, 2 duże cebule, 3 papryki, 2 puszki pomidorów bez skórki, ew. 3 słoiczki koncentratu, bazylia, oregano, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek), ser do posypania.
Jak przyrządzić?
Kroimy cebulę, marchew i paprykę w paski. W dużym rondlu lub patelni na oleju podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i dolewamy wody tyle, żeby dość sporo zakryła mięso. Parę minut dusimy pod przykryciem (najlepiej do mometu, aż mięso zmieni barwę na brązową). Wsypujemy marchew i dodajemy zioła i czosnek (można go posiekać lub kupić w kostce). Dusimy wszystko pod przykryciem ok. 15 min (aż zmięknie marchew). Dodajemy pomidory, solimy, dodajemy pieprzu i papryki słodkiej i ostrej do smaku. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy, ale już krótko. Makaron układamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy serem.
Uwagi:
Makaron gotować ok. 8 min w osolonej wodzie, najlepiej, jeżeli będzie nieco twardawy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, to gotować go dłużej na małym ogniu bez przykrycia, żeby zrobił się gęsty, lub dodać trochę koncentratu. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kinius |