Składniki:
2 średnie piersi kurczaka, słoik papryki marynowanej (obojętny kolor, ale czerwona wygląda fajnie), cebula marynowana,(może być dymka), puszka ananasa, 2 woreczki ryżu, curry, zioła (wg uznania, ale ja proponuję tymianek lub bazylię), olej lub oliwa z oliwek, pieprz i sól, papryka słodka.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę na ryż, dodając do niej zioła i odrobinę curry. Kiedy zacznie wrzeć, wsadzić woreczki i gotować ok. 20 minut. Następnie przygotować piersi - uprzednio umyte pokroić w kostkę lub w cienkie paski (jak kto woli), to samo zrobić z marynowaną papryką i cebulą (jeśli to dymka, to wrzucić w całości) oraz z ananasami. Do większego rondla, woku bądź większej patelni nalać trochę oleju lub oliwy z oliwek i podsmażyć piersi. Kiedy zaczną dochodzić, dorzucić paprykę i cebulę i ananasy, poddusić na małym ogniu i jeśli masz wrażenie, że zaraz się przypali, dolać soku z ananasa, ale nie przesadzać. Kiedy już się poddusi, dodać przyprawy: curry, zioła, paprykę, sól, pieprz (można dodać również inne przyprawy), potem znowu chwilę podusić, aż mięso będzie miękkie i danie przejdzie przyprawami. Ananas i papryka mogą być lekko twardawe, nie muszą być całkiem miękkie.
Potrzebne przybory:
garnek (do ryżu), wok lub patelnia, drewniane łyżki do mieszania
Jak podawać?
Na talerzu rozłożyć ryż w krąg i w środek włożyć mięso z warzywami, surówkę w oddzielnej miseczce.
Uwagi:
Do potrawy można dodać przystawkę, surówkę z marchwi startej na tarce, brzoskwini z puszki pokrojonej w kostkę i soku z cytryny oraz odrobiny cukru pudru.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Rinoa |