Składniki:
Camembert - 2 sztuki, mąka pszenna - 2 łyżki, jajko - 2 szt., bułka tarta - 6 łyżek, olej sojowy - 10 ml (½ szklanki), mrożonka śliwki bez pestek Hortex - 1 opakowanie, wino czerwone typu cabernet - ½ szklanki, miód - 4 łyżki, goździki - 3 szt.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie sera: Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy: w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym głębokim oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia, bo się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem. Przygotowanie sosu: Odkładamy 1/4 śliwek bez pestek Hortex, a pozostałe (bez rozmrażania) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie, przecieramy je przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.
Jak podawać?
Na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | D7 |