Składniki:
½ kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, 2 jajka, szklanka cukru, odrobina cukru waniliowego, 200 ml mleka (można dodać trochę wody), szczypta soli, po wyrobieniu łyżka octu.
Jak przyrządzić?
Składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę (nie może być za rzadka), następnie dodać łyżkę octu, żeby racuchy nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia, i zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę w ciepłym miejscu. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie układać na papierowych serwetkach. Podawać koniecznie z powidłami lub konfiturami (najlepiej domowej roboty).
Jak podawać?
Z dżemem, cukrem pudrem, mozna zrobić je z jabłkami startymi na tarce.
Uwagi:
To są prawdziwe racuchy, polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | :)) |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Mlodziutka |