Składniki:
100 g makaronu farfalle lub innego grubego, 1 serek topiony, łyżka stołowa koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor pokrojony w kostkę, natka pietruszki, ząbek czosnku, papryka słodka, oregano.
Jak przyrządzić?
Ugotowany na półtwardo makaron układamy cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy lub rzucamy pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Na wierzch kładziemy pokrojony w plasterki serek topiony naturalny albo z przyprawami - co kto lubi. Posypujemy papryką, oregano i zmiażdżonym czosnkiem. Zapiekamy 15 minut w temp. powyżej 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki i gotowe. Smacznego.
Uwagi:
Dobrze jest zapiekać krótko w jak najwyższej temperaturze, inaczej danie wyjdzie suche.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |