Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, 4-7 ogórków kiszonych, puszka kukurydzy, duży koncentrat pomidorowy, ser zółty, czosnek, olej, vegeta, pieprz cayenne (można dodać czerwoną fasolę z puszki, ale bez niej też smakuje dobrze).
Jak przyrządzić?
Do dużego naczynia wlewamy trochę oleju i wkładamy mięso mielone, dusimy kilka minut, a następnie zalewamy wodą, tak aby zakryć mięso. Gotujemy ok. 15 min. Kroimy ogórki w kostkę - ilość zależy od ich smaku, im kwaśniejsze, tym mniej, aby zupa nie smakowała jak skiśnięta. Następnie dodajemy do zupy: ogórki, kukurydzę, koncentrat, czosnek wyciśnięty wedle własnego upodobania i dolewamy wodę w takiej ilości, aby osiągnąć efekt gęstej zupy. W trakcie gotowania doprawiamy vegetą, pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 1 godz., w razie potrzeby można zagęścić mąką. Zupę podajemy posypaną startym serem.
Jak podawać?
Podajemy w miseczkach w towarzystwie pieczywa i np. piwa.
Uwagi:
Zupa ta jest doskonała na zimne popołudnia lub imprezy, smakuje dobrze i nieźle zapycha, a do tego można ją modyfikować wedle własnych upodobań, dodając mięso pokrojone w kostkę i np. ulubione warzywa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | petra |