Składniki:
Makaron penne, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 papryka czerwona i 1 żółta, średnia cebula (może być czerwona), marchewka, ew. kilka różyczek brokuła, 2-3 ząbki czosnku, pierś kurczaka, śmietana 200 ml, przyprawy: tymianek, bazylia, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wrzucić makaron do gotującej się wody, w tym samym czasie na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w cienkie paseczki pierś kurczaka, na patelni obok rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa: najpierw marchewkę (najlepiej najpierw zblanszować, szybciej zmięknie), potem cebulę i pozostałe pokrojone w plasterki/słupki, czosnek dodać na 1-2 minuty przed końcem smażenia. Gdy produkty na obu patelniach się zesmażą, połączyć je, dodać przyprawy. Makaron powinien być gotowy, więc odcedzić go, a do mieszanki warzyw i kurczaka dodać kubeczek śmietany. Dokładnie wymieszać, ale uważać, żeby się nie zagotowało. Następnie nakładać, ew. posypać tartym parmezanem. I zachwycać się...
Uwagi:
Dla leniwych: można użyć gotowej mieszanki "Warzyw na patelnię", tylko tej bez ziemniaków! Niektórzy dodają do mieszanki przed wrzuceniem śmietany serek topiony, jak kto lubi. Można też podlać białym winem przed dodaniem śmietany.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | hmmm...:-) |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | capriciosa |