Składniki:
- średnia pierś z kurczaka,
- 30 dkg żółtego, twardego sera,
- 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej,
- 2 lub 3 całe jajka,
- mała cebulka,
- sól, vegeta, pieprz,
- ewentualnie natka pietruszki lub szczypiorek (2 łyżki),
- olej do smażenia lub Planta.
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na grubej tarce. Całe jajka, mięso, ser wrzycamy do michy, doprawiamy wedle upodobań. Można drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle i dorzucić, jeśli lubimy "nakrapiane kotlety" dodajemy szczypioru lub natkę. Mieszamy z mąką, smażymy na gorącym oleju dość płaskie kotlety i odsączamy po upieczeniu na papierowym ręczniku.
Potrzebne przybory:
Micha, ostry nóż do mięsa, tarka i patelnia.
Uwagi:
Włożone w bułkę z sałatą i ketchupem, stanowią alternatywę dla McDonaldowych chickenburgerów( nawet moją wybredną córkę o tym przekonałam :) Niezłe na ciepło z ziemniaczkami i sałtaką ( szczególnie na wypadek niespodziewanych gości-z 1 piersi wychodzi z 6-8 kotlecików), na drugi dzień też są ok. Można dodać podsmażonych pieczarek, groszku-jak kto lubi.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mafro |