Składniki:
- pierś z kurczaka,
- śmietana 30%,
- przyprawa do kurczaka (Kamis?),
- przyprawa "Ziarnko smaku", patrz dalej dlaczego,
- nieco ziaren pieprzu zielonego,
- ser Brie Valbon,
- olej.
Jak przyrządzić?
Pierś kurzą należy rozkroić - raczej nie na paski - ale po prostu na mniejsze części - przede wszystkim chodzi o to żeby te części nie były zbyt grube bo mięso będzie pieczone. Piersi przyprawić przyprawą do kurczaka (Kamis) i odczekać conajmniej 5 minut żeby mięso przeszło przyprawą.Na patelnię nalewamy naprawdę niewiele oleju - i na rozgrzany olej rzucamy te piersi i je pieczemy. Gdy się upiecze zmniejszamy ogień i zalewamy mięso śmietaną (gdy zbyt gęsta można rozcieńczyć mlekiem. Śmietanę należy podgrzać (zmniejsz ogień żeby nie przypalić!) i wrzucić do niej kilkanaście ziaren pieprzu zielonego oraz przyprawę - ziarnko smaku - całkiem niemało. Przez 1-2 min jeszcze potrzymać na ogniu żeby się przyprawa rozpuściła a potem dodać starty ser Brie wg uznania (ser poza dodaniem smaku spowoduje zagęszczenie śmietany). Po dodaniu sera całość trochę należy podgotować żeby ser się rozpuścił a sos uzyskał należną konsystencję.
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, deska, miska/głęboki talerz.
Jak podawać?
Potrawę podaje się z RYŻEM (a nie z makaronem jak w poprzednim moim przepisie).Ze względu na zawartość śmietany raczej nie nadaje się do odgrzewania.
Uwagi:
1) używam "ziarnko smaku" - bo idealnie się rozpuszcza w gotującej się śmietanie.2) ostatnio robiłem bez ziaren pieprzu i dodałem startego czarnego pieprzu i też było dobre.3) zamiast Brie może być inny ser - np. Valbon4) przepraszam za opisowe podanie opisu ale nigdy w kuchni nie potrafiłem liczyć łyżek, ziaren, itp. W moim poprzednim przepisie też nie podawałem ilości także liczę że i tym razem nie będzie to problem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | RotateClo |