Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- 5 czubatych łyżek cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- szczypta soli,
- kostka margaryny do pieczenia,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- drożdże,
- 100-150g mąki.
Krem do środka:
- 100g-200g wiórków kokosowych,
- 1 tabliczka czarnej i białej czekolady.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Cały kilogram mąki wsypać do dużej miski, potem dodać dwa cukry waniliowe, pięć czubatych łyżek zwkłego cukru i szczypte soli. Następnie dodać dwa jajka i rozdrobnioną margaryne do pieczenia. Dwie szklanki mleka podgrzać, tak żeby były ciepłe, Potem wsypać do ciepłego mleka Rozdrobnione drożdże i rozpóścić. Następnie wszystko wlać do miski i ugniatać tak żeby powstało jednolite ciasto, jęśli zabardzo się klei dodawać mąki, ciasto powinno być troszeczke klejące.
Następnie z gotowego ciasta uformowć sześć dużych kulek i odstawić do wyrośnięcia.
Krem:
1 tabliczke czrnej i białej czekolady rozpóścić w osobny garnuszkach, potem dodać wiórki kokosowe i dorze je zmieszać.
Ciasto:
Po wyrośnięciu każdą kulke rozwałkowć na koło i poćąć nożem tak jak się kroi pizze, potem na większe brzegi nakładać na łyżecce zrobiony krem, następnie zawinąć i lekko zgiąć.
Tak samo zrobić z pozostałymi.
Następnie nasmarować blachy masłem lub margaryną do pieczenia i piec w temp. 100-120C, wyjmowąć z piekarnika po zarumieniu się rogalików. Potem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Gotowe i smacznego!
Potrzebne przybory:
Przynajmniej 3 blach, i miska.
Jak podawać?
Podajemy na białym talerzyku ozdobionym miętą w towarzystwie herbaty.
Uwagi:
Jajka, drożdże i margaryna do pieczenia powinny być w temperaturze pokojowej!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 48 sztuk |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | He |