Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jaj,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag cukru kryształu,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 dag mąki.
MASA BUDYNIOWA:
- 0,5 l mleka,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 12 dag cukru kryształu,
- 1 masło,
- 2 cukry wanilinowe.
PIANA:
- 5 białek,- 20 dag cukru kryształu,
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Jak przyrządzić?
WYKONANIE BISZKOPTU
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , dodać 2łyżki wody po jednej łyżce.
Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier kryształ. Wlać pianę do ubitych żółtek, wsypać mąkę, kakao i proszek. Delikatnie wymieszać. Wlać na posmarowaną tłuszczem blachę. upiec biszkopt. Po wystygnięciu podzielić na 2 części.
WYKONANIE MASY
Odlać pół szklanki zimnego mleka, resztę zagotować, żółtka utrzeć mikserem z cukrami. W zimnym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać to do utartych żółtek i jeszcze chwilę ucierać. Masę wlać na gotujące się mleko. Gotować cały czas mieszając, aby zrobił się gęsty budyń. Odstawić i wystudzić. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.
WYKONANIE PIANY
Białka ubić z cukrem na parze na sztywną pianę. Dodać kwasek lub sok, tyle żeby masa była kwaśna (nie bardzo).
WYKONANIE (ułożenie):
BISZKOPT - MASA BUDYNIOWA - BISZKOPT - PIANA - POLEWA
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | BOZENA |