Składniki:
- 1 kg wołowiny (łopatka),
- 2 łyżki dobrego czystego smalcu,
- 1/2 kg kiszonej kapusty (nie oszukańczo zakwaszanej octem czy kwaskiem cytrynowym - musi być prawdziwie kiszona),
- 3 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- woreczek 125 g ryżu,
- mały kubek kwaśnej śmietany 18,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na nieduże, równe kawałki. Na patelni na tłuszczu przyrumienić posiekaną drobno cebulę, a następnie patelnię zdjąć z ognia i dodać zmiażdżony czosnek, sól 1 łyżeczkę oraz mieloną paprykę. Dorzucić mięso i dusić na wolnym ogniu podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso zmięknie, dodać odciśniętą kapustę i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez co najmniej 45 minut. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż - ma się prawie rozgotować, odsączyć go i wymieszać ze śmietaną. Dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę podusić.
Potrzebne przybory:
Szeroki, duży, niewysoki rondel lub cokolwiek w czym zwykle dusimy gulasze, nóż, praska do czosnku.
Jak podawać?
Podawać np. z kluskami Galuszkami - przepis na nie podałam już jakiś czas temu, link: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3980
Albo z drobnymi kopytkami :)
Uwagi:
Jest to obiecany przepis kuchni węgierskiej.Gulasz jest zagęszczany ryżem - niecodzienne prawda? ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | sporo |
Autor | bromba |