Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry,
2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki,
1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku,
2 duże plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki,
4 porcje kurczaka (obojętnie - pierś, udka, skrzydełka...),
0,5 litra wywaru z kurczaka (lub z kostki),
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
1 marchewka, pokrojona w plasterki,
starty ser,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano kurczaka i boczek. Żaroodporne naczynie (może być blaszka)posmarować masłem i ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć połowę połowę plasterków z cebuli. Posypać połową tymianku, popieprzyć i posolić. Na to położyć kurczaka i boczek. Znowu posypać tymiankiem, pieprzem i solą. Po tym porozrzucać marchewkę i czosnek. Na wierzchu rozłożyć resztę cebuli, a na cebuli uożyć pozostałe ziemniaki. Całośc posolić i popieprzyć. Zalać wywarem z kurczaka. Wierzch skropić tłuszczem z patelni. Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika (150 st.) na 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut. Od razu rozłożyć na talerze i posypać startym serem. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Autor | martaaa |