Karmeluszki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg łuskanego słonecznika,
1 szklanka cukru,
2-3 łyżki wody.

Jak przyrządzić?

1. Na dużą patelnie wsypać cukier i rozpuścić go na małym ogniu cały czas mieszając.
2. Gdy cukier rozpuści się całkowicie wlać wodę i znów mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Wsypać wcześniej uprazony słonecznik i mieszać chwilę aż ziarenka pokryją się karmelem.
4. Wysypać słonecznik na płaską powierzchnię i zostawić do ostygnięcia.

Uwagi:

Czasami ziarenka są ładnie pokryte karmelem i nie posklejane a czasami tworzą się takie grudki po kilka ziarenek. Pewnie dlatego tak się dzieje, że składniki sypię "na oko".Polecam także wypróbować sezam lub orzechy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt7 zł
AutorToksynka

Karmeluszki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy