Składniki:
0,5 kg łuskanego słonecznika,
1 szklanka cukru,
2-3 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
1. Na dużą patelnie wsypać cukier i rozpuścić go na małym ogniu cały czas mieszając.
2. Gdy cukier rozpuści się całkowicie wlać wodę i znów mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Wsypać wcześniej uprazony słonecznik i mieszać chwilę aż ziarenka pokryją się karmelem.
4. Wysypać słonecznik na płaską powierzchnię i zostawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Czasami ziarenka są ładnie pokryte karmelem i nie posklejane a czasami tworzą się takie grudki po kilka ziarenek. Pewnie dlatego tak się dzieje, że składniki sypię "na oko".Polecam także wypróbować sezam lub orzechy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Toksynka |