Składniki:
mąka pszenna: 0,5 kg,
śmietana 12%: 1/2 szklanki,
margaryna: 250 g,
drożdże: 8 dag,
białko z jajka – do posmarowania,
cukier do posypania,
marmolada.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki zagnieść razem (uwaga! - nie dodajemy ani cukru ani jajek), uformować kulę i wstawić do miski napełnionej zimną wodą, po czym wstawić do lodówki. Gdy ciasto wypłynie na wierzch oznacza to, że jest odpowiednio wyrośnięte. Należy je zatem ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki tak by nie było zbyt wilgotne. Podzielić na pięć części i każdą z nich rozwałkować. Okrągłe placki ciąć na 8 części (jak pizzę). Nakładać marmoladę i zawijać formując rogaliki. Posmarować białkiem z jajka (może być całe jajko) i posypać na wierzchu cukrem. Rogaliki piec ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni.
Uwagi:
Warto stosować jak najtwardszą marmoladę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 40 rogalików |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | milo |