Składniki:
Ciasto: 6 jajek (osobno żółtka i białka), 25 dag cukru pudru, 25 dag orzechów włoskich mielonych, 8 łyżek bułki tartej,
Masa: 1/2 litra śmietany kremówki, 25 dag cukru pudru, 25 dag masła, 2 pełne łyżeczki żelatyny, 3/4 butelki adwokatu, petiberki (2 duże paczki).
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Ubić same białka, powoli dodawać cukier, potem dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Powoli wsypać orzechy i bułkę (mieszać). Wlać na blachę i piec ok. 30 min.
Masa:
Śmietanę ubić i wstawić do lodówki. Utrzeć do białości cukier puder z masłem. Osobno w 1/4 wody gorącej rozmieszać 2 łyżeczki pełne żelatyny – letnie wlać do masła ciągle mieszając. Do tej masy wlać adwokat. Następnie dodać powoli do masy ubitą śmietanę. Masą posmarować zimne ciasto. Na górę wyłożyć petiberki.
Uwagi:
Wierzch ciasteczek można polukrować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Roni |