Sk艂adniki:
200-300 g Makaronu lekko skreconego (nie swiderki),
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka zolta,
2-3 jajka,
200 g mortadeli,
pietruszka,
dwie-trzy lyzki majonezu,
sol,
pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
- Wstawic makaron do garnka, ugotowac. Nastepnie przelozyc do miski.
- Papryke, jajko, mortadele pokroic w kwadraciki ( nie za drobno). Mortadele mozna w ciut wieksze.
- Wszystko wrzucic do miski z makaronem i zamieszac.- Dodac majonez, pietruszke i przyprawy ( sol i pieprz ).
Jak podawa膰?
Podawac salatke mozna z kotletem schabowym, mielonym. Albo osobno, jako "deser". Jesli jest pora grillowania polecam ja do miesa, kielbas z grilla.
Uwagi:
Salatka jest bardzo kolorowa. Ladnie prezentuje sie w szklanej misce. Mozna - jesli ktos lubi - dodac rowniez czerwona fasole, badz kukurydze - co czesto robia Niemcy. Salatke sprobowalam wlasnie w Niemczech i od tego czasu gosci rowniez w moim domu. Jest szybka do zrobienia, bardzo smaczna i nie czasochlonna. Zycze smacznego.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | kace |