Składniki:
pomidory w puszczce,
sól,
pieprz,
łyzka oregano lub tymianku (co kto woli),
żółtko,
mąka,
kostka rosołowa,
woda,
cebula,
olej,
mąka.
Jak przyrządzić?
Do karnka wlewamy łyzkę oleju, smażymy na tym jedną pokrojona na drobno cebulę, gdy zbrązowieje dodajemy całą zawartość pomidorów i kostkę. Gotujemy aż pomidory zaczną się lekko rozpadać (3 minuty), wsypujemy przyprawy i zalewamy wodą (3-4 szklanki). Do szklanki wlewamy żółtko i dwie łyżki oleju, na to sypiemy makę do połowy szklanki i rozcieramy , ciasto musi miec konsystencją ciągnącą. Zupe możemy zmiksować ale niekoniecznie. Do gotujacej sie zupy wzucamy małymi porcjami ciasto ze szklanki, gotujemy 7-10 minut. Smacznego!
Potrzebne przybory:
garnek, deska do krojenia , szklanka, łyżka, nóż
Uwagi:
Bardzo dobra jest z czosnkowymi grzankami, ale to juz dłuższa zabawa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Nevka |