Flaki - weselne danie

Przepis kulinarny
Flaki - weselne danie Zobacz 8 zdjęć

Bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i spożywane na terenie całego kraju, zazwyczaj przy okazji różnych świąt. Podawane w formie gęstej zupy w miseczkach. Dawniej należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły, dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich przyjęcia weselnego. Nazwa tej potrawy nie zachęca do jej jedzenia, sama miałam z tym problem. Jednak gdy spróbowałam, stały się jedną z ulubionych zup, gotowanych przy okazji świąt i spotkań rodzinnych w moim domu.

Składniki:

1 kg suchych mrożonych flaków,
25 dag mięsa wołowego na rosół,
20 dag mięsa drobiowego,
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, 1 por),
łyżka masła,
1 cebula,
1,5 łyżki mąki,
ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, kolendry,
1 łyżka majeranku,
4 ziarna ziela angielskiego,
3 liście laurowe,sól.

Jak przyrządzić?

Rozmrożone flaki zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia.

Następnie odcedzić wodę, ponownie zagotować i jeszcze raz odcedzić.

Jeżeli flaki są zbyt duże, pokroić je na mniejsze kawałki.

Mięso oczyścić.

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, zalać 2 l wody.

Ugotować rosół.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, a do rosołu wrzucić pokrojone flaki, listki laurowe i ziele angielskie.

Gotować aż flaki będą miękkie.

Masło rozgrzać na patelni.

Dodać pokrojoną cebulę i dusić.

Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzając ją niewielką ilością rosołu z flaków.

Dolać zasmażkę do flaków.

Przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, kolendrą, majerankiem, pieprzem i solą.

Razem z przyprawami gotować jeszcze 20 minut.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćwymagający
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt21 zł

Flaki - weselne danie: Podobne przepisy

Flaki - weselne danie: wypróbuj również

Powiązane Tematy