Bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i spożywane na terenie całego kraju, zazwyczaj przy okazji różnych świąt. Podawane w formie gęstej zupy w miseczkach. Dawniej należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły, dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich przyjęcia weselnego. Nazwa tej potrawy nie zachęca do jej jedzenia, sama miałam z tym problem. Jednak gdy spróbowałam, stały się jedną z ulubionych zup, gotowanych przy okazji świąt i spotkań rodzinnych w moim domu.
Składniki:
1 kg suchych mrożonych flaków,
25 dag mięsa wołowego na rosół,
20 dag mięsa drobiowego,
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, 1 por),
łyżka masła,
1 cebula,
1,5 łyżki mąki,
ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, kolendry,
1 łyżka majeranku,
4 ziarna ziela angielskiego,
3 liście laurowe,sól.
Jak przyrządzić?
Rozmrożone flaki zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia.
Następnie odcedzić wodę, ponownie zagotować i jeszcze raz odcedzić.
Jeżeli flaki są zbyt duże, pokroić je na mniejsze kawałki.
Mięso oczyścić.
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, zalać 2 l wody.
Ugotować rosół.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, a do rosołu wrzucić pokrojone flaki, listki laurowe i ziele angielskie.
Gotować aż flaki będą miękkie.
Masło rozgrzać na patelni.
Dodać pokrojoną cebulę i dusić.
Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzając ją niewielką ilością rosołu z flaków.
Dolać zasmażkę do flaków.
Przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, kolendrą, majerankiem, pieprzem i solą.
Razem z przyprawami gotować jeszcze 20 minut.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 21 zł |