Jeśli podczas zbliżającej się komunii nie spodziewamy się na obiedzie kilkudziesięcioosobowej rodziny, bo zaprosiliśmy tylko najbliższych, możemy pokusić się o przygotowanie polędwicy wieprzowej w wersji świątecznej i wyjątkowo smacznej. Polędwica jest droga, ale warto ją podać. Por upieczony wewnątrz mięsa nabiera szlachetnego smaku i oddaje mięsu swój ostry, świeży aromat.
Składniki:
4 małe pory,
4 małe polędwiczki,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
30 dag masła.
Sos:
1 opakowanie twarożku jogurtowego (15-20 dag),
3 łyżki śmietany,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pory dokładnie czyścimy i myjemy.
Odcinamy korzonki i zielone liście.
Wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty.
Osączamy.
Polędwiczki myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem.
W każdej polędwiczce wycinamy wzdłuż otwór za pomocą cienkiego noża lub szpikulca.
Wkładamy po jednym porze.
Masło rozgrzewamy na patelni i krótko obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy gorącym bulionem.
Pieczemy przykryte przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu z naczynia odlewamy sos powstały w trakcie pieczenia, wyłączamy piekarnik, ale jeszcze przez jakiś czas trzymamy tam przykryte polędwiczki.
Sos z pieczenia wlewamy do rondelka, dodajemy twarożek, śmietanę i, jeśli trzeba, sól i pieprz.
Jak podawać?
Polędwiczki podajemy polane sosem, z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Można je także zastąpić ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 50 zł |