Na grillu od dawna odeszliśmy już od zwykłych kiełbasek, ich miejsce zajęły bardziej wykwintne dania. Dużą popularnością cieszą się ostatnio szaszłyki - ze względu na swoją różnorodność połączeń mięsa z warzywami i owocami. Oto jeden z bardziej oryginalnych przepisów na grillowane szaszłyki.
Składniki:
pół kg mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka,
2 młode marchewki,
cebula,
jajko,
natka pietruszki,
2 łyżki tartej bułki,
10 dag włoskich orzechów,
5 dag migdałów,
2 cukinie,
2 czerwone papryki,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do mięsa mielonego dodać startą marchewkę, startą cebulę, jajko, 1 łyżkę bułki tartej i pokrojoną natkę pietruszki.
Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Migdały obrać ze skórki i razem z orzechami rozdrobnić wałkiem do ciasta.
Następnie połączyć z łyżką bułki tartej.
Z mięsa formować małe kulki i obtaczać je w orzechowo- migdałowej panierce.
Cukinię i paprykę dokładnie umyć i pokroić.
Na patyczki do szaszłyków nakłuwać na przemian mięsne kulki i warzywa.
Gotowe szaszłyki upiec na grillu.
Jak podawać?
Podawać z surówką z młodej kapusty.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 21 zł |