Jak spędzić miło czas podczas grillowania? Przygotować wszystko poprzedniego dnia, aby czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu był przyjemnością a nie ciężką harówką. Peklowanie, a nawet podgotowanie mięsa, by szybko upiekło się na grillu to skuteczna metoda. Właśnie żeberka wymagają wcześniejszej obróbki, za to na ruszcie pieką się błyskawicznie.
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych,
2 łyżki miodu,
3 ząbki czosnku,
mały słoiczek musztardy,
2 łyżki białego wina,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Żeberka przygotowujemy dzień przed grillowaniem.
Mięso dzielimy na pojedyncze porcje z kostkami.
Do garnka wlewamy miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, oregano, odrobinę soli i pieprz.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zanurzamy w nich porcje żeberek.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie dolewamy do garnka wino i szklankę wody.
Przykrywamy i gotujemy przez ok. 40 minut, aż żeberka będą prawie miękkie.
Wtedy odstawiamy garnek, ale nie wyjmujemy mięsa.
Następnego dnia, tuż przed grillowaniem, sprawdzamy, czy żeberka są wystarczające pikantne i słone.
Pieczemy je na grillu kilka, kilkanaście minut.
Jak podawać?
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |