Sałatka z różnych warzyw i sera - ich wspólnym mianownikiem jest zielony kolor. Jedynym odmiennym kolorystycznym akcentem jest czerwony sos przygotowany na bazie suszonych pomidorów. Chrupiące warzywa i pestki dyni ułożone na liściach młodego szpinaku świetnie komponują się z wytrawną nutą oleistego sosu i ze słonym serem pleśniowym.
Składniki:
100 g młodych liści szpinaku,
1 awokado,
1 zielona papryka,
70 g zielonej drobnej fasolki szparagowej z puszki,
2 łyżeczki pestek z dyni,
50 g turkusowego sera pleśniowego Lazur.
Sos:
łyżeczka bułki tartej,
łyżeczka zalewy z suszonych pomidorów,
łyżka oliwy z oliwek,
4 suszone pomidory z zalewy,
płaska łyżeczka miodu lub szczypta cukru, może być brązowy.
Jak przyrządzić?
Młode, drobne liście świeżego szpinaku umyj dokładnie.
Osusz na papierowej ściereczce i rozrzuć na talerzu.
Zieloną paprykę pokrój wzdłuż w cienkie paski, oddzielając gniazda nasienne.
Odsącz z zalewy zieloną, drobną fasolkę szparagową.
Oba składniki ułóż na liściach szpinaku.
Przekrój na pół awokado, obierz ze skórki, usuń pestkę, pokrój na cienkie plastry i rozłóż na talerzu.
Całość posyp pestkami dyni i kawałkami turkusowego sera pleśniowego.
Czas na sos.
Do wysokiego naczynia włóż 4 suszone pomidory razem z łyżeczką zalewy, dolej łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę bułki tartej.
Jeśli lubisz wytrawne smaki, to wystarczy, ale jeśli wolisz słodko-kwaśny sos, dodaj trochę cukru lub miodu.
W obu przypadkach wszystkie składniki sosu trzeba zmiksować lub rozdrobnić rozdrabniaczem.
Czerwonym sosem polej sałatkę, a jeśli coś zostanie, możesz podać sos w oddzielnym naczyniu do maczania chleba.
Jak podawać?
Podawaj od razu, zanim awokado zszarzeje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |