Latem najbardziej smakują zupy z młodych warzyw. Ich smak jest niepowtarzalny, świeży i nie do podrobienia. Jarzynowa z bobem to gęsta, aromatyczna, zdrowa i pełna witamin zupa. Podawana z gęstym sosem zrobionym na bazie bazylii, czosnku, orzechów i migdałów.
Składniki:
100 g świeżego bobu,
1 łodyga selera naciowego,
1 mała cukinia,
100 g fasolki szparagowej,
2 małe ziemniaki,
1 młoda marchewka,
1 pietruszka,
1 ząbek czosnku,
1 duży dojrzały pomidor,
1 kostka warzywna,
olej do podsmażenia warzyw,
sól, pieprz.
Sos:
pół pęczka bazylii,
pół pęczka natki pietruszki,
1 łyżka oregano,
0,5 dag migdałów,
0,5 dag orzechów włoskich,
sól, pieprz,
łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać na patelni olej.
Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler i smażyć aż zeszkli się cebula.
Do garnka wlać 1 l wody z kostką warzywną.
Dodać warzywa z patelni, obranego pomidora ze skórki, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować 10 minut.
Bób naciąć nożem i obrać ze skórki.
Do gotującej się zupy dodać bób, fasolkę szparagową i pokrojoną cukinię.
Gotować dalsze 10 minut.
Przygotować sos.
Bazylię, natkę pietruszki, obrane ze skórki migdały, orzechy i oliwę z oliwek zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Gorącą zupę rozlać na talerze.
Do każdego talerza dodać łyżkę sosu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |