Sezon grzybowy w pełni. Spośród wielu pyszności, które możemy przygotować ze świeżych grzybów, szczególnie polecam kotleciki z koźlaków. Można je wykonać także z innych gatunków grzybów, ważne, by były twarde. Podgrzybki, borowiki i koźlaki nadają się do tego najlepiej. Gdy po grzybobraniu wykorzystamy kapelusze do innych potraw, nie wyrzucajmy ogonków, one także świetnie się nadadzą do tego dania.
Składniki:
50 dag koźlaków,
1 duża cebula,
3 łyżki masła,
1 sucha kajzerka,
odrobina mleka,
1 jajko,
2 łyżki śmietany 22%,
1 szklanka bułki tartej,
3 łyżki posiekanego koperku,
6 łyżek oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby czyścimy, myjemy, odsączamy i siekamy.
Cebulę obieramy i też siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby i cebulę.
Dusimy je ok. 10 minut.
Do ostudzonych grzybów dodajemy rozmoczoną w mleku i odsączoną bułkę, połowę bułki tartej, koperek, sól i pieprz, śmietanę i jajko.
Starannie wyrabiamy masę.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |