Ciasto biszkoptowe najlepiej smakuje z owocami. To dzięki nim staje się wilgotne i miękkie. A jakie owoce? Oczywiście nasze rodzime - czyli jabłka, gruszki, tych na rynku jest pod dostatkiem. Słodkie i miękkie gruszki złagodzą kwaskowaty smak tegorocznych jabłek, a delikatny, puszysty biszkopt dopełni całości i mamy smaczny, nieskomplikowany deser.
Składniki:
Czubata szklanka mąki,
5 jajek,
2/3 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
4 jabłka,
4 gruszki,
pół szklanki cukru pudru,
pół łyżeczki cynamonu,
2 łyżki ciepłego mleka,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z 2/3 szklanki cukru i cukru waniliowego.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto wlać do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Jabłka i gruszki obrać.
Pokroić na cząstki.
Ułożyć na cieście i posypać cynamonem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Cukier puder utrzeć z ciepłym mlekiem i powstałym lukrem polać ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |