Zimą nic tak nie smakuje jak kromka świeżego chleba z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Wędlinę kupioną w sklepie wymieńmy czasem na domowy smalec i nie miejmy wyrzutów sumienia, że jest niezdrowy i wysokokaloryczny. Czasami trzeba sobie odpuścić. Zapach wędzonki, majeranku i cebuli przełamuje delikatny smak pieczarek, do tego świeżo zmielony pieprz i chrupiące skwarki - pyszna kanapka.
Składniki:
pół kg słoniny,
pół kg podgardla,
0,25 kg surowego boczku,
0,25 kg wędzonego boczku,
20 dag pieczarek,
cebula,
łyżka majeranku,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Słoninę, podgardle, surowy i wędzony boczek pokroić w kostkę.
Smażyć na wolnym ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.
Smażyć jeszcze 15 minut.
Przyprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wytopiony tłuszcz wraz ze skwarkami wlać do słoików i odstawić do zastygnięcia.
Jak podawać?
Podawać ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |