Domowy smalec z pieczarkami

Przepis kulinarny
Domowy smalec z pieczarkami Zobacz 10 zdjęć

Zimą nic tak nie smakuje jak kromka świeżego chleba z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Wędlinę kupioną w sklepie wymieńmy czasem na domowy smalec i nie miejmy wyrzutów sumienia, że jest niezdrowy i wysokokaloryczny. Czasami trzeba sobie odpuścić. Zapach wędzonki, majeranku i cebuli przełamuje delikatny smak pieczarek, do tego świeżo zmielony pieprz i chrupiące skwarki - pyszna kanapka.

Składniki:

pół kg słoniny,
pół kg podgardla,
0,25 kg surowego boczku,
0,25 kg wędzonego boczku,
20 dag pieczarek,
cebula,
łyżka majeranku,
sól,
świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Słoninę, podgardle, surowy i wędzony boczek pokroić w kostkę.

Smażyć na wolnym ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki.

Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Smażyć jeszcze 15 minut.

Przyprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wytopiony tłuszcz wraz ze skwarkami wlać do słoików i odstawić do zastygnięcia.

Jak podawać?

Podawać ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Domowy smalec z pieczarkami: Podobne przepisy

Domowy smalec z pieczarkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy