Przy wigilijnym stole zasiądzie cała rodzina by wspólnie świętować i celebrować posiłki. Nie lada to wyczyn, aby przygotować 12 posiłków. Oprócz tych pracochłonnych, tradycyjnych możemy zrobić szybkie lecz wyszukane przystawki, które zadziwią gości, a nam nie przysporzą kłopotu. Śledzie bardzo dobrze komponują się z owocami, więc zdecydowany smak śledzi złagodzi jabłko i lekko gorzki grejpfrut.
Składniki:
pół kg solonych płatów śledziowych,
słoiczek zielonych oliwek,
2 ogórki konserwowe,
czerwona papryka,
2 grejpfruty,
szklanka mleka,
jabłko,
2 łyżki majonezu,
mała cebula,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczyć w mleku prawie 2 godziny.
Paprykę, ogórki, cebulę pokroić w kostkę.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Oliwki przekroić na pół.
Grejpfruta obrać ze skórki i pokroić sam miąższ usuwając cienkie błonki.
Owoce połączyć z warzywami, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Na półmisku ułożyć pokrojone plastry z drugiego grejpfruta, na nich położyć wymoczone, zwinięte w rulony śledzie, a pusty środek w rulonie wypełnić owocowo- warzywną sałatką.
Jak podawać?
Przed podaniem przystawkę wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |