Zupa fasolowa nie należy do zup błyskawicznych, ale ze względu na wartości odżywcze (bogata w błonnik i węglowodany) warto ją wpisać na stałe do domowego jadłospisu. Fasola, warzywa, wędzony boczek sprawiają, że jest bardzo pożywna, sycąca i aromatyczna. Warto dodać do niej warzywa mrożone, bo tracą mniej walorów niż te przechowywane z zeszłego sezonu.
Składniki:
szklanka białej fasoli,
30 dag wędzonego boczku,
mrożona włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
trzy ziemniaki,
cebula,
2 liście laurowe,
łyżka majeranku,
2 ziarenka ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
natka pietruszki,
łyżka oleju,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc.
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać fasolę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Gotować około pół godziny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Razem z mrożonymi warzywami dodać do zupy.
Boczek pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na łyżce oleju i przełożyć do zupy.
Na pozostawionym tłuszczu zeszklić cebulę i też dodać do zupy.
Całość gotować jeszcze 25 minut.
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |