Wydawałoby się, że zupa szpinakowa ma niewiele wspólnego z zupami rozgrzewającymi, takimi typowymi na zimowe dni. Nic mylnego, to przyprawy dodane do delikatnej, szpinakowej zupy sprawiają, że błogie ciepło już po kilku łyżkach rozchodzi się po całym ciele. A jest to gałka muszkatołowa, czosnek i pieprz. Szpinak z warzywami to duży zastrzyk witamin. Wędzony boczek dodaje energii i sprawia, że najadamy się do syta. A dzięki ziemniaczanemu purée, nie potrzebujemy już drugiego dania.
Składniki:
pół kg mrożonego szpinaku,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
100 g serka ricotta,
3 ząbki czosnku,
kostka rosołowa,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
10 dag wędzonego boczku,
3 łyżki śmietany,
świeżo zmielony pieprz,
pół pęczka natki pietruszki,
sól.
Purée:
6 średnich ziemniaków,
5 łyżek mleka,
łyżka masła,
pół pęczka koperku,
sól.
Jak przyrządzić?
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody.
Dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera.
Gotować do miękkości warzyw.
Dodać odsączony z wody szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, ser ricotta.
Gotować jeszcze 5 minut.
Zupę zmiksować, przyprawić solą, pieprzem.
Dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Przetrzeć przez sito.
Dodać mleko, masło, pokrojony koperek, przyprawić solą.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
Jak podawać?
Do miseczek wlewać gorącą zupę, w środek porcję purée i porcję boczku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |