Najczęściej grillowana ryba w Polsce. I słusznie, bo z rusztu smakuje wyśmienicie. Tylko skoro tak często z niej korzystamy, to może warto sprawdzić, jak pieką pstrągi gdzie indziej. Żeby dobrać przyprawy do wersji marokańskiej, wystarczy kupić nasiona kolendry, kuminu, czyli inaczej kminu rzymskiego oraz trochę mielonej gałki muszkatołowej. Do tego czosnek i mnóstwo soku z cytryny. Tyle trzeba, by upieczony pstrąg pachniał i smakował jak dalekie podróże.
Składniki:
4 pstrągi,
½ szklanki soku z cytryny,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka nasion kolendry,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól.
Jak przyrządzić?
Dzień przed grillowaniem nasiona kuminu i kolendry tłuczemy w moździerzu przez pół minuty.
Dodajemy do nich gałkę muszkatołową i mieszamy.
Czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy do soku z cytryny, dodajemy przyprawy i dwie szczypty soli.
W tak przygotowanej marynacie zanurzamy oprawione i umyte ryby.
Wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia pieczemy pstrągi w niezbyt wysokiej temperaturze 5 minut z każdej strony, polewając od czasu do czasu marynatą.
Jak podawać?
Podajemy z pieczonymi warzywami, ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |