Pstrąg grillowany po marokańsku - Przepis

Przepis kulinarny
Pstrąg grillowany po marokańsku Zobacz 5 zdjęć

Najczęściej grillowana ryba w Polsce. I słusznie, bo z rusztu smakuje wyśmienicie. Tylko skoro tak często z niej korzystamy, to może warto sprawdzić, jak pieką pstrągi gdzie indziej. Żeby dobrać przyprawy do wersji marokańskiej, wystarczy kupić nasiona kolendry, kuminu, czyli inaczej kminu rzymskiego oraz trochę mielonej gałki muszkatołowej. Do tego czosnek i mnóstwo soku z cytryny. Tyle trzeba, by upieczony pstrąg pachniał i smakował jak dalekie podróże.

Składniki:

4 pstrągi,
½ szklanki soku z cytryny,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka nasion kolendry,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól.

Jak przyrządzić?

Dzień przed grillowaniem nasiona kuminu i kolendry tłuczemy w moździerzu przez pół minuty.

Dodajemy do nich gałkę muszkatołową i mieszamy.

Czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy do soku z cytryny, dodajemy przyprawy i dwie szczypty soli.

W tak przygotowanej marynacie zanurzamy oprawione i umyte ryby.

Wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia pieczemy pstrągi w niezbyt wysokiej temperaturze 5 minut z każdej strony, polewając od czasu do czasu marynatą.

Jak podawać?

Podajemy z pieczonymi warzywami, ziemniakami lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt25 zł

Pstrąg grillowany po marokańsku: Podobne przepisy

Pstrąg grillowany po marokańsku: wypróbuj również

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo ...

dawno temu

Na grillowanie czas!

... Choć pogoda ostatnio do najlepszych nie należy to warto pozostać w tej sferze optymistą i zawczasu zaopatrzyć się w niezbędny asortyment do grillowania, by w słoneczne dni (które miejmy nadzieję ... niż kiełbasa zwyczajna, kaszanka, czy bekon ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą ... czy pietruszka oraz mocno doprawione. Najważniejsze przyprawy tej kuchni ...

dawno temu

Grillowanie z klasą – luksusowe naczynia jednorazowe

... Wprawdzie maj nie zachwyca pogodą, ale już niedługo będzie można rozpocząć sezon na grillowanie. A do grillowania konieczne są odpowiednia zastawa – w końcu nie ma nic gorszego niż konieczność mycia ...

dawno temu

Grillujemy mięsne kuleczki

... Tak mnie jakoś od wczoraj chęć na grillowanie wzięła. A że jeszcze są wakacje i można sobie na to pozwolić, również i Was zapraszam do zorganizowania sobie jakiegoś przyjęcia czy luźnego spotkania ... ze znajomymi przy kiełbasce lub mięsnych ...

dawno temu

Grillujemy z przyjaciółmi. 5 przydatnych rzeczy do grillowania

... Sezon grillowania w pełni. Słoneczna pogoda wręcz zachęca do spacerów, spotkań ze znajomymi w parku, nad wodą czy właśnie przy grillu. Ponieważ uwielbiamy taki sposób spędzania czasu ... , a do tego stęskniliśmy się za smakiem grillowanej ...

dawno temu

Wielkie grillowane 2010 – akcja dla bloggerów i nie tylko

... . Wielkie grillowanie 2010 to pomysł bloggerów, którzy pragną podzielić się z innymi internautami swoimi przepisami na dania przyrządzone „na ogródku”. W akcji udział mogą wziąć wszyscy chętni ... wszystko: mięsa, warzywa, owoce i lub dowolnie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... Grillowanie to technika kulinarna uwielbiana przez Polaków. Przyznaj sama, czy istnieje w Twoim otoczeniu ktoś, kto nie lubiłby jedzenia przyrządzanego w ten sposób. Pieczenie na ruszcie wydobywa ... z potraw niepowtarzalny smak, a przy tym nie ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

Kilka słów o barbecue, czyli grillowaniu

... Lato to czas grillowania. Słowa grill i barbecue oznaczają po angielsku opiekanie potraw na ruszcie. Choć terminy te często stosuje się zamiennie, istnieją pomiędzy nimi różnice w zależności o tego, co mamy na myśli i gdzie. ... Lato to czas ...

dawno temu

5 rzeczy, które umilą letnie grillowanie

... Masz ochotę na grillowanie, a nie zgromadziłaś jeszcze wszystkich potrzebnych akcesoriów? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Na pewno wybierzesz coś dla siebie, dzięki czemu twoje grillowe menu stanie się bardziej różnorodne, a smak i aromat ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ostro. ... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ...

dawno temu

Jak zdrowo grillować?

... burger Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie ryby. Możesz podać ją np. w postaci pysznego grillowanego burgera. Do jego przygotowania potrzebujesz: 400 g filetu z dorsza, 150 g mąki, 4 bułek, 2 ... , a następnie zmieszaj. Masę umieść w lodówce ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... nie ma żadnej restauracji albo po prostu wątpimy w jakość serwowanego w niej jedzenia? Najprostszym sposobem jest rozpalić ognisko albo zabrać ze sobą grill i przygotować smaczny posiłek. Grillowanie ... . Dzięki temu nasz głód zostanie ...

dawno temu

Polowanie na pstrąga

... p.t. Pstrąg. Opowiadał wprawdzie o kobiecie, ale symptomy były podobne: mężczyźni omdlewali przy niej i każdy chciał ją zawłaszczyć dla siebie, ona jednak sprytnie się wymykała i uparcie nie dawała ... – bardzo często – narazić się na ból. Warto ...

dawno temu

Powiązane Tematy