Szczaw jest tani, rośnie wszędzie: na łące, polu, w ogrodzie. Dlatego zupa szczawiowa to popularne pierwsze danie w wielu polskich domach. Najbardziej smakuje ze świeżego, młodego szczawiu. Nie wszyscy jednak lubią zielone kawałki liści pływające w talerzu. Dlatego moja szczawiowa będzie trochę inna. Zamiast jajka na twardo użyję ziemniaków, a szczaw po prostu zmiksuję.
Składniki:
30 dag szczawiu,
marchewka,
pietruszka,
4 ziemniaki,
sól,
pieprz,
pół szklanki śmietany,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Szczaw przebrać, umyć pod bieżącą wodą i pokroić.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony szczaw i chwilę smażyć.
Zagotować 1l wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i jeden ziemniak.
Trzy ziemniaki dodać do wywaru w całości, obrane.
Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Z wywaru wyjąć ugotowane, całe ziemniaki, a dodać podsmażony szczaw.
Chwilę gotować.
Zupę przyprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zmiksowanej zupy.
Jak podawać?
Przed podaniem krem szczawiowy polać śmietaną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |