Fusilli z sosem genueńskim

Przepis kulinarny
Fusilli z sosem genueńskim Zobacz 5 zdjęć

We Włoszech każde miasto ma ambicję posiadania własnego sosu do makaronu. Genua stawia na bazylię i twarde sery. Choć pozornie składniki mocno przypominają pesto, to smak ostatecznie znacznie się od niego różni. Duża ilość bazylii i zielonej pietruszki powoduje, że makaron przybiera zieloną barwę i pachnie jak ogródek pełen ziół. Miła odmiana od naszych tradycyjnych mięsnych potraw.

Składniki:

opakowanie makaronu (najlepiej fusilli czyli świderki),
1 cały pęczek bazylii,
5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
5 ząbków czosnku,
5 dag parmezanu,
5 dag twardego sera koziego,
10 łyżek oliwy,
sól.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.

Bazylię oraz zieloną pietruszkę myjemy i osączamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Sery ścieramy na drobnej tarce.

Wszystkie te składniki miksujemy z oliwą na kremową masę i solimy.

Odcedzony makaron, wkładamy z powrotem do garnka i tam dokładnie go mieszamy z sosem.

Jak podawać?

Podajemy gorący.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt22 zł

Fusilli z sosem genueńskim: Podobne przepisy

Fusilli z sosem genueńskim: wypróbuj również

Powiązane Tematy