We Włoszech każde miasto ma ambicję posiadania własnego sosu do makaronu. Genua stawia na bazylię i twarde sery. Choć pozornie składniki mocno przypominają pesto, to smak ostatecznie znacznie się od niego różni. Duża ilość bazylii i zielonej pietruszki powoduje, że makaron przybiera zieloną barwę i pachnie jak ogródek pełen ziół. Miła odmiana od naszych tradycyjnych mięsnych potraw.
Składniki:
opakowanie makaronu (najlepiej fusilli czyli świderki),
1 cały pęczek bazylii,
5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
5 ząbków czosnku,
5 dag parmezanu,
5 dag twardego sera koziego,
10 łyżek oliwy,
sól.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.
Bazylię oraz zieloną pietruszkę myjemy i osączamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Sery ścieramy na drobnej tarce.
Wszystkie te składniki miksujemy z oliwą na kremową masę i solimy.
Odcedzony makaron, wkładamy z powrotem do garnka i tam dokładnie go mieszamy z sosem.
Jak podawać?
Podajemy gorący.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |