Sezon na brokuły w pełni. Warto spróbować tych zielonych roślin, bo są pełne witamin. Polecam je zwłaszcza anemikom, z powodu dużej zawartości żelaza. Zazwyczaj spożywamy je ugotowane do drugiego dania. A one mogą być samodzielnym daniem. Wystarczy dymka, feta i ostre chili. Ostry i słony smak tej potrawy niweluje właśnie soczysty, chrupiący brokuł. Ale uwaga: nie można go rozgotować.
Składniki:
1 opakowanie sera feta (270 g),
1 brokuł,
pęczek cebulki dymki,
pęczek natki pietruszki,
1 jajo,
bułka tarta,
sól,
przyprawa chili,
łyżeczka oliwy aromatyzowanej z chili,
łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Brokuła umyć, odciąć łodygę i liście.
Gotować w lekko osolonym wrzątku aż do miękkości.
Powinien być chrupiący, nie rozgotowany.
Wystarczy 20 minut.
Dymkę umyć i pokroić wraz ze szczypiorkiem i podsmażyć wolno na ostrej oliwie z chili.
Natkę pietruszki umyć i porwać na większe kawałki.
Rozbić i roztrzepać jajo, a na drugiej salaterce wysypać bułkę tartą do obtaczania sera.
Fetę pokroić w równe i duże sześciany.
Obtaczać w jajku i bułce.
Smażyć na oleju, przewracając tak, by każdy bok sześcianu się usmażył, a panierka nie odchodziła od fety.
Wystarczy kilka minut na umiarkowanym ogniu.
Brokuła podzielić na większe cząstki.
Na nim ułożyć usmażone kawałki fety.
Posypać usmażoną, ostrą dymką i natką pietruszki.
Całość oprószyć chili.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem lub bez.
Najlepiej na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |