Składniki:
3 woreczki ryżu, mieszanka warzywna lub chińska (mrożonka), kostka rosołowa, curry, cebula, olej
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki curry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mieszankę warzywną - nie trzeba wcześniej rozmrażać. Dodać pokrojoną cebulę. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody i zalać nią warzywa. Dodać curry. Doprawić solą i pieprzem. Dusić, aż warzywa będą miękkie i nie będzie wody na patelni. Odstawić z ognia. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Przykryć na około 5 minut.
Jak podawać?
Podawać na gorąco. Może być też dodatkiem do mięs.
Uwagi:
Ryż można zastąpić makaronem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Niunia |