Ciasto czeskie (autor Aleksandra) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki,
2 jaja,
1 szkl. cukru,
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżeczki sody,
1 margaryna,
1 łyżka gęstej śmietany.
Krem:
3 szkl. mleka,
15 dag margaryny,
1 szkl. cukru
3 żółtka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak przyrządzić?

Zagnieść ciasto, podzielić na pięć części i upiec 5 placków (cienkich). Piec 10-15 min w 200 stopniach.W jednej szklance mleka rozrobić 3 żółtka i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Zrobić zaklepkę i wlać to do pozostałego mleka z cukrem i margaryną. Zagotować i po ostudzeniu przekładać placki. Na wierzch można zrobić lukier lub polewę.

Uwagi:

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Gorąco polecam, jest naprawdę wyśmienite.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćśredni
Porcjena jedną blachę
Przybliżony koszt15 zł
AutorAleksandra

Ciasto czeskie (autor Aleksandra): Podobne przepisy

Ciasto czeskie (autor Aleksandra): wypróbuj również

Powiązane Tematy