Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
2 jaja,
1 szkl. cukru,
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżeczki sody,
1 margaryna,
1 łyżka gęstej śmietany.
Krem:
3 szkl. mleka,
15 dag margaryny,
1 szkl. cukru
3 żółtka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto, podzielić na pięć części i upiec 5 placków (cienkich). Piec 10-15 min w 200 stopniach.W jednej szklance mleka rozrobić 3 żółtka i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Zrobić zaklepkę i wlać to do pozostałego mleka z cukrem i margaryną. Zagotować i po ostudzeniu przekładać placki. Na wierzch można zrobić lukier lub polewę.
Uwagi:
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Gorąco polecam, jest naprawdę wyśmienite.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | na jedną blachę |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aleksandra |