Składniki:
750 g ziemniaków, 1 śmietana, 3 ząbki czosnku, 25 g tartego sera
Jak przyrządzić?
Obrać ziemniaki, ugotować (nie rozgotować, najlepiej, żeby były lekko twardawe) i ostudzić. Następnie pokroić w plasterki i położyć do naczynia żaroodpornego. Czosnek wycisnąć do śmietany. Śmietanę wlać do garnczka i zagotować około 5 min. Później wlać śmietanę do ziemniaków i posypać serem. Wstawić do piekarnika na około 175 stopni i piec 30 min (jak ser będzie pod złoty kolor podchodził).
Potrzebne przybory:
naczynie nadające się do piekarnika
Jak podawać?
Smakuje zarówno z potrawami rybnymi, jak i mięsnymi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Meisje |