Składniki:
1 mała czerwona papryka drobno posiekana,
1 cebula usmażona, drobno pokrojona,
1 łyżeczka kminku mielonego,
2 łyżki soku z cytryny,
425 g ciecierzycy z puszki po osączeniu i opłukaniu,
75 g miękiego tofu osączonego,
115 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
4 łyżki kolendry posiekanej,
75 g bułki tartej,
1 łyżka oleju,
4 bułki do hamburgerów,
2 pomidory pokrojone w plastry,
1 marchew starta,
sól i pieprz.
Dip:
1 łyżeczka pasty (wg gustu),
4 łyżki jogurtu naturalnego,
ogórek duży drobno posiekany,
sól, czosnek drobno starty.
Jak przyrządzić?
Cebulę, czosnek, przyprawy i sok z cytryny włożyć do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zmięknie.Ciecierzycę, tofu i ziemniaki utłuc, dodać usmażoną cebulę, sól i pieprz. Wymieszać i rozdzielić na 4 części. Uformować krążki.Każdy krążek obtoczyć w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery po 5 minut z każdej strony.W misce zmieszać wszystkie składniki dipu i schłodzić.Na spodzie każdej bułki ułożyć pomidor i marchew, burgera, potem dip. Przykryć.
Uwagi:
Pyszne i zdrowe.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |