Składniki:
Spirytus 96%, piwo porter, cukier, laska wanilii
Jak przyrządzić?
1,5 litra portera wlać do garnka, wsypać 2 szklanki cukru, dodać jedną bardzo drobno pokrojoną laskę wanilii. Wszystkie składniki podgrzać do temperatury około 60 stopni, tak żeby rozpuścił się cukier (nie gotować!). Odstawić do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy będzie zimne, wlać spirytus. Trzymać w jednym pojemniku plastikowym lub szklanym minimum tydzień w temperaturze pokojowej. Przed degustacją przecedzić przez gęste sitko, przelać do karafki lub butelek.
Potrzebne przybory:
garnek, szklany gąsiorek lub plastikowa butelka
Jak podawać?
W kieliszkach do likieru przy kawie.Uwaga! Lekko wchodzi, skutek powalający.
Uwagi:
Taką porterówkę, jak sięgnę pamięcią, piło się u mnie w domu od zawsze, tj. od zamieszchłych lat 50. ubiegłego wieku. Więc jeśli chcesz skosztować czegoś dobrego, niepospolitego, to zrób to według tego przepisu i nie kombinuj ze składnikami (żadne inne piwo, żaden cukier waniliowy). Trzymaj się przepisu i zachowaj termin leżakowania. W owych latach 50. były zboczone kobitki, które w trakcie podgrzewania dodawały jeszcze tabliczkę gorzkiej czekolady - polecam.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | około 2.5 l |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Autor | Jery-dziadek |