Składniki:
60 dag mąki, 5 dag drożdży, 1/4 l mleka, 12 dag masła, 2 żółtka, szczypta soli, 8 dag cukru, starta skórka z jednej cytryny, 1 żółtko do smarowania. Lukier: 1 białko, 10 dag cukru pudru, trochę soku z czerwonego buraka, połówki migdałów i drobne cukierki-groszki do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Robimy rozczyn, czyli mieszamy drożdże, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i solą na pulchną masę. Do przesianej mąki dajemy wyrośnięty rozczyn i utarte żółtka oraz startą skórkę z cytryny. Wyrabiając ciasto ręką, wlewamy ciepłe mleko. Całość dokładnie wyrabiamy, dodając pod koniec roztopione, lekko ocieplone masło. Ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z twardego kartonu wycinamy szablony zajączków. Kiedy ciasto urośnie, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i za pomocą szablonu wycinamy figurki. Układamy zajączki na blasze posmarowanej tłuszczem, smarujemy żółtkiem i odstawiamy na 15 min. Pieczemy w temp. 210 st. ok. 15-20 min. Ucieramy lukier z białka i cukru pudru. Część lukru barwimy sokiem z buraka. Z białego i różowego lukru robimy oczy, z połówek migdałów zęby. Z reszty lukru robimy fantazyjne wzorki i posypujemy cukiereczkami.
Uwagi:
Cieszą się dużym wzięciem dorosłych i dzieci z powodu ciekawego kształtu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Bulka |