Składniki:
Dorsz albo łosoś świeży,
ziemniaki (kilka),
cebula duża,
1 łyżka oleju,
1/2 szkl. śmietany,
1/4 szkl. musztardy,
1/4 szkl. majonezu,
1 łyżka posiekanego kopru,
sól, pieprz, odrobina vegety do smaku
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie około 3-4 min, na wpół twarde odcedzić. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, dookoła obłożyć rybę obgotowanymi ziemniakami, na rybie położyć zeszkloną cebulę. Całość zalać zalewą, tj. śmietaną, majonezem, musztardą i koperkiem, ewentualnie dosolić i popieprzyć. Wstawić do nagrzanego 160 st. C piekarnika, piec 40 min.
Jak podawać?
Ponieważ ta potrawa jest mało kolorowa, proponuję marchew i groszek gotowany jako dodatek, może też być zielona sałata.
Uwagi:
Można użyć rozmrożonych filetów albo kostek rybnych.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | evapol |