Norweska zapiekanka rybna

Przepis kulinarny

Składniki:

Dorsz albo łosoś świeży,
ziemniaki (kilka),
cebula duża,
1 łyżka oleju,
1/2 szkl. śmietany,
1/4 szkl. musztardy,
1/4 szkl. majonezu,
1 łyżka posiekanego kopru,
sól, pieprz, odrobina vegety do smaku

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie około 3-4 min, na wpół twarde odcedzić. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, dookoła obłożyć rybę obgotowanymi ziemniakami, na rybie położyć zeszkloną cebulę. Całość zalać zalewą, tj. śmietaną, majonezem, musztardą i koperkiem, ewentualnie dosolić i popieprzyć. Wstawić do nagrzanego 160 st. C piekarnika, piec 40 min.

Jak podawać?

Ponieważ ta potrawa jest mało kolorowa, proponuję marchew i groszek gotowany jako dodatek, może też być zielona sałata.

Uwagi:

Można użyć rozmrożonych filetów albo kostek rybnych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł
Autorevapol

Norweska zapiekanka rybna: Podobne przepisy

Norweska zapiekanka rybna: wypróbuj również

Powiązane Tematy