Składniki:
młody kalafiorek o zwartej główce, 3-4 ząbki czosnku, majonez Winiary, śmietana, natka pietruszki, może być pieprz, ale bez soli
Jak przyrządzić?
Kalafior kupujemy u zaprzyjaźnionego rolnika lub działkowicza - musi być młody, bo wtedy jest słodki i smaczny. Dzielimy go na malutkie różyczki, łodygi kroimy w cienkie paseczki. Czosnek siekamy lub - wersja dla leniwców - przepuszczamy przez praskę. Dla zmniejszenia kaloryczności majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy czosnek, natkę z pietruszki drobno posiekaną. Składniki łączymy, należy sałatkę odstawić, ale niestety nigdy nie udało mi się tego zrobić.
Uwagi:
Ta sałatka to dodatek do mięsa z grilla. Ponieważ nie znoszę grilla - sałatkę jadam bez niczego. Polecam!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Iwona |