Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki pokruszonych herbatników,
1/4 szklanki cukru,
3 łyżki masła orzechowego,
1 łyżka stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu.
Ser:
200 g gorzkiej czekolady,
1 kg miękkiego białego sera śmietankowego,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
1/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki mąki,
2/3 szklanki masła orzechowego,
1 łyżka ekstraktu migdałowego lub waniliowego.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Wysmarować tortownicę masłem. W średnim naczyniu wymieszać pokruszone herbatniki, cukier, masło orzechowe, masło i cynamon. Przygotowaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.Masa serowa: Rozpuścić czekoladę i ostudzić. Ubić ser i cukier na gładką masę. Dalej ubijając, dodawać jajka i mąkę na zmianę z mlekiem (ważne!). Przełożyć 1/3 masy do miski i dodać masło orzechowe. Do drugiej 1/3 dodać czekoladę, a do ostatniej porcji sera ekstrakt. Kolejno porcjami nakładać mieszane ciasto na przygotowany spód. Piec 55 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wstawić na ok. 6 godzin do lodówki.
Jak podawać?
Ja dodatkowo wierzch zimnego sernika dekoruję ubitą śmietaną 30%. Zawsze słodkie serniki smakują mi z delikatną śmietaną. Mniam.
Uwagi:
Jestem smakoszem serników, a w swoim życiu (krótkim, bo mam dopiero 19 lat) zrobiłam ich już na tyle dużo, że mam jakie takie doświadczenie. Oto czym mogę się podzielić z wami:W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, tylko dodaje w całości. To nadaje sernikowi wilgotność.Wyjęcie ciasta z piekarnika nie oznacza końca przygotowania! Niestety musi odstać swoje w lodówce, by był mokry (to tak jak z mięsem - jeśli po upieczeniu ukroimy kawałek, to będzie suche).Ten przepis należy do moich ulubionych, szczerze polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ksencia |